wtorek, 27 listopada 2012

Zielony koktajl - zielony młody jęczmień

Co zrobić, gdy właśnie "wyszła" nam z domu cała zielenina?
Jest kilka możliwości: pójść po zieleninę do sklepu; wyjąć zapasy z zamrażarki; wypić koktajl owocowy bez dodatków lub... wykorzystać sproszkowany MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ.
I tutaj może od razu uprzedzę - wersja dla zdesperowanych, bo w większych ilościach jest... mało smaczny.

Młodego zielonego jęczmienia w proszku użyłam już do uzyskania zielonego koloru moich bezcukrowych babeczek. Ale zastosowań ma wiele - choć polecany jest do picia z czystą wodą - po łyżeczce, przed posiłkiem, trzy razy dziennie.
Co takiego ma w sobie zielony młody jęczmień, że tak chętnie po niego sięgam?

To, co przede wszystkim mnie pociąga w zielonych koktajlach, to ich zasadowość i bogactwo soli mineralnych, witamin, enzymów i aminokwasów. Każdy wie, że odnowienie się komórki jest możliwe tylko wtedy, gdy dostarczymy jej kod określonych substancji. W innym przypadku procesy starzenia postępują szybciej lub zwyczajnie materiał budulcowy pobierany jest z naszego mięśnia sercowego (braki magnezu), czy  kości i zębów (mało przyswajalnego wapnia w pożywieniu).

Dlatego dla utrzymania zdrowia i młodości tak potrzebne jest spożywanie pokarmów bogatych w cenne substancje budulcowe. Zielony młody jęczmień zawiera witaminy takie jak C, E, B, B1, B2, B3, B6, a także kwas foliowy, beta karoten, cholinę... Jest bogaty w dobrze przyswajalny wapń, w magnez, potas, cynk. Zawiera także ważne dla naszego organizmu enzymy, bez których funkcjonowanie wielu organów nie jest możliwe. Jęczmień jest doskonałym źródłem białka, chlorofilu i antyoksydantów. Dlatego też wśród pozytywnych skutków działania młodego jęczmienia na organizm ludzki wskazuje się głównie lepsze leczenie ran, odbudowę błon śluzowych jelit i żołądka, zapobieganie rakowi, cukrzycy i wszelkim chorobom zwanym "cywilizacyjnymi". Zielony jęczmień wspomaga leczenie problemów skórnych, sercowo-naczyniowych i wszystkich, gdzie niedobory mineralne sieją spustoszenie. Dzięki stosowaniu zielonego jęczmienia poprawimy skład naszej krwi i uregulujemy procesy trawienne.
Czy zatem potrzebne są dodatkowe zachęty?

Jęczmień można, oczywiście, kupić w postaci zielonej trawki dla zwierząt :-) Można też wysiać samemu i dodawać do zielonych koktajli. Można też zakupić zielony jęczmień w proszku i stosować go w sytuacjach awaryjnych - jak ta moja dzisiejszego dnia lub dodatkowo jako element kuracji poprawiającej samopoczucie i odżywienie organizmu. Zielony jęczmień ma też zdolność usuwania toksyn, co jest istotne przy wszelkiego rodzaju głodówkach i dietach.

Mój dzisiejszy koktajl okazał się mniej zielony niż zwykle - połączenie zielonego proszku z owocami dało lekko oliwkowy odcień. W smaku wyraźnie czuć siano, ale czego nie robi się dla zdrowia i urody?  A oto składniki mojej zieleninki z proszku:

  • banan
  • jabłko
  • melon żółty
  • zielony młody jęczmień w proszku
  • woda
Na zdrowie!


1 komentarz:

  1. O zaletach młodego jęczmienia nie trzeba się rozpisywać. Dla ludzi dbających o siebie są one powszechnie znane. Jednak jak to w handlu często bywa połączenie 'tanie i dobre' w przypadku produktu jest prawie nie możliwe. Dlatego za certyfikowane, oryginalne i w 100% BIO produkty trzeba zapłacić trochę więcej. Koniec końców każdy z nas indywidualnie dokonuje wyboru, czy chcę tworzyć iluzje że dba o siebie czy naprawdę to robić. Osoby, które wybierają drugą opcje zapraszam do kontaktu (info@prosunject.com). Jestem dystrybutorem młodego jęczmienia (ale również chlorelli, spiruliny) który posiada wszelkie certyfikaty i jest w 100% oryginalnym produktem. Dziękuję i życzę zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń