niedziela, 25 listopada 2012

Zielone babaeczki

Czy można żyć samymi zielonymi koktajlami?
Z pewnością tak, ale po co?

W świecie smaków i aromatów potraw postanowiłam upiec zielone babeczki. Zdrowe, smaczne i zielone.

Do moich babeczek użyłam mąki orkiszowej razowej, mąki z migdałów i z orzechów laskowych. Orkisz zawiera lepiej przyswajalny gluten, co sprawia, iż wypiek z jego udziałem często jest dobrze tolerowany przez osoby uczulone na gluten i chore na celiakię.

Zieloność babeczek okazała się mocno umowna - do zabarwienia części ciasta użyłam zielonego młodego jęczmienia w proszku. Przy ciemnej mące razowej i podobnie brązowej z migdałów i orzechów laskowych, zieleń była mocno umowna.

Oto składniki babeczek:
  • mąka razowa
  • mąka z migdałów
  • mąka z orzechów laskowych
  • ksylitol
  • proszek do pieczenia
  • kefir
  • jajko
  • olej kokosowy
Po wymieszaniu części  sypkiej i osobno składników mokrych, łączymy ciasto i po krótkim wymieszaniu nalewamy do foremki. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku 20 minut.

Babeczki są doskonałe, bezcukrowe, słodkie i przepyszne :-)
Idealne dla gości i na nasze małe co-nie-co w zielonym świecie zielonej żywności :-)
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz