środa, 20 lutego 2013

Zielony koktajl odkwaszający

Najlepsze do odkwaszania są warzywa - nie ma wątpliwości, jaki mają odczyn, są zasadowe "do bólu". Ale i owoce, przynajmniej cytryny.

Zakwaszenie organizmu, to takie dolegliwości jak chroniczne zmęczenie, brak energii, problemy ze snem, a także osteoporoza, choroby układu krążenia - w tym typowo sercowe; kamienie nerkowe, problemy z pracą wątroby, zatrzymywanie wody w organizmie, choroby stawów, stany zapalne... Większość chorób ma swoje źródło w nieprawidłowej diecie i zakwaszeniu organizmu właśnie.

A co wpływa na zakwaszenie organizmu?
Stres, nieprawidłowa dieta, używki, leki... Jesteśmy narażeni na to, iż nasz organizm dążąc do równowagi kwasowo-zasadowej, będzie osłabiał nasze kości, zęby, wreszcie mięśnie, w tym najważniejszy - serce. Możemy temu zapobiec.

Jaka żywność zakwasza nasz organizm?
Z pewnością wszelkie produkty słodzone cukrem, ciasta, ciasteczka, mięso, ryby, nabiał. Do tego używki jak kawa, herbata, papierosy, alkohol.
Co zatem jeść?
Warzywa, zioła i owoce tak często jak to jest możliwe.

Nasz odkwaszający koktajl, to:

  • sok z cytryn
  • seler naciowy
  • szpinak
  • awokado
  • woda
Odkwaszając organizm  wspomagamy zdrowie na dziś i na zawsze. Warto pamiętać, aby każdy nasz posiłek zawierał odkwaszający element, a jeśli nie jesteśmy w stanie tak złożyć naszego menu, aby zjeść warzywa pięć razy dziennie, warto zadbać o napój odkwaszający - sok z cytryny, czy wodę z kilkoma plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz