piątek, 1 lutego 2013

Zielone przyprawy FIT

Wiele osób sięga do zielonych koktajli jako do tych, które pozwolą uregulować zbyt leniwy metabolizm i słusznie!

Zielone koktajle zawierają bardzo dużo substancji odżywczych, a odżywiony organizm jest mniej skłonny do pokus i śmieciowego jedzenia. Im więcej posiłków w ciągu dnia zastąpimy zielonym koktajlem, tym lepszy i szybszy będzie efekt. W zależności od naszych indywidualnych potrzeb, możemy w ten sposób skutecznie się oczyścić, odżywić, uzupełnić brakujące witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy, a także usprawnić pracę naszego żołądka i całego przewodu pokarmowego.

Efekt oczyszczania organizmu i przyspieszenia spalania zbędnego tłuszczu możemy przyspieszyć stosując przyprawy uznane za doskonałe katalizatory w tych pożądanych przez nas procesach.

Przyprawy możemy podzielić na te doskonale komponujące się z koktajlami słodkimi, owocowymi i słonymi - warzywnymi. Przy czym istnieją wyjątki, jak np. papryka chilli, która wspaniale smakuje zarówno z czekoladowym słodkim koktajlem jak i warzywnym.

Doskonałym dodatkiem do koktajli słodkich jest CYNAMON. Ma on właściwości spalające tłuszcz, wspomagający trawienie i rozgrzewający. Cynamon świetnie smakuje z koktajlem jabłkowym, z sokiem z pomarańczy lub mandarynek i zieleniną o delikatnym smaku, jak szpinak, czy świeża mięta.
Propozycja zielonego koktajlu z CYNAMONEM:
  • 3 jabłka
  • sok z pomarańczy
  • garść szpinaku
  • gałązka mięty
  • łyżeczka cynamonu
  • woda

KARDAMON dobrze komponuje się z mlecznymi koktajlami na bazie mleka kokosowego, sojowego, czy migdałowego. Dodatek bananów, kakao, czy kawy także poprawia smak i aromat koktajlu. Do kardamonu pasuje awokado i inne delikatne owoce. Zielony koktajl z kardamonem działa pobudzająco na nasz leniwy metabolizm, wspomaga procesy trawienia i powoduje uczucie sytości.
Koktajl z KARDAMONEM:
  • garść migdałów, moczonych w wodzie ok 5h
  • mleko kokosowe
  • awokado
  • banan
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka kardamonu
O IMBIRZE pisałam niedawno, zatem znane już są jego odkażające właściwości. Imbir spożywany w dowolnej postaci przyspiesza spalanie tłuszczu. Stąd stosowany w kosmetykach ujędrniających spisuje się doskonale. IMBIR pobudza trawienie, wzmaga produkcję soków żołądkowych i żółci, co przyczynia się do polepszenia działania metabolizmu i usuwania toksyn.
Ostry zielony koktajl z IMBIREM:
  • 2 gruszki
  • 10 owoców liczi
  • owokado
  • garść szpinaku
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 cm startego kłącza imbiru
  • woda
Przyprawy z grupy śródziemnomorskich doskonale komponują się z koktajlami warzywnymi. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BAZYLIA, OREGANO, ESTRAGON, MAJERANEK, TYMIANEK to doskonałe składniki wspomagające nasz metabolizm. Dzięki ziołom trawienie jest dokładniejsze, pożywienie nie zalega w układzie pokarmowym, a olejki znajdujące się w ziołach wnikają do organizmu lecząc i wspomagając. Stosowanie dużych ilości ziół prowansalskich doskonale odchudza i oczyszcza.
Pomysł na czerwony koktajl ziołowy:
  • 3 pomidory, bez skórki
  • sok pomidorowy
  • papryka czerwona, dojrzała
  • papryczka chilli bez ziaren
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżego tymianku
  • gałązka świeżego estragonu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • woda
Szczególnie ziołowe, warzywne koktajle mają właściwości odchudzające i przyspieszające metabolizm. Niskokaloryczne, bez cukru, sycące i smaczne - czego chcieć więcej?

Sądzę, iż nie doceniamy wagi przypraw. Dzięki nim możemy nasze jedzenie uczynić ogrodem wrażeń smakowych, zapachowych, wreszcie kulinarną ucztą eksperymentowania. Polecam :-) I życzę sukcesów w miksowaniu dla zdrowia, urody i figury :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz