Zielone koktajle zawierają bardzo dużo substancji odżywczych, a odżywiony organizm jest mniej skłonny do pokus i śmieciowego jedzenia. Im więcej posiłków w ciągu dnia zastąpimy zielonym koktajlem, tym lepszy i szybszy będzie efekt. W zależności od naszych indywidualnych potrzeb, możemy w ten sposób skutecznie się oczyścić, odżywić, uzupełnić brakujące witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy, a także usprawnić pracę naszego żołądka i całego przewodu pokarmowego.
Efekt oczyszczania organizmu i przyspieszenia spalania zbędnego tłuszczu możemy przyspieszyć stosując przyprawy uznane za doskonałe katalizatory w tych pożądanych przez nas procesach.
Przyprawy możemy podzielić na te doskonale komponujące się z koktajlami słodkimi, owocowymi i słonymi - warzywnymi. Przy czym istnieją wyjątki, jak np. papryka chilli, która wspaniale smakuje zarówno z czekoladowym słodkim koktajlem jak i warzywnym.
Doskonałym dodatkiem do koktajli słodkich jest CYNAMON. Ma on właściwości spalające tłuszcz, wspomagający trawienie i rozgrzewający. Cynamon świetnie smakuje z koktajlem jabłkowym, z sokiem z pomarańczy lub mandarynek i zieleniną o delikatnym smaku, jak szpinak, czy świeża mięta.
Propozycja zielonego koktajlu z CYNAMONEM:
- 3 jabłka
- sok z pomarańczy
- garść szpinaku
- gałązka mięty
- łyżeczka cynamonu
- woda
KARDAMON dobrze komponuje się z mlecznymi koktajlami na bazie mleka kokosowego, sojowego, czy migdałowego. Dodatek bananów, kakao, czy kawy także poprawia smak i aromat koktajlu. Do kardamonu pasuje awokado i inne delikatne owoce. Zielony koktajl z kardamonem działa pobudzająco na nasz leniwy metabolizm, wspomaga procesy trawienia i powoduje uczucie sytości.
Koktajl z KARDAMONEM:
- garść migdałów, moczonych w wodzie ok 5h
- mleko kokosowe
- awokado
- banan
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka kardamonu
Ostry zielony koktajl z IMBIREM:
- 2 gruszki
- 10 owoców liczi
- owokado
- garść szpinaku
- szczypta ostrej papryki
- 2 cm startego kłącza imbiru
- woda
Pomysł na czerwony koktajl ziołowy:
- 3 pomidory, bez skórki
- sok pomidorowy
- papryka czerwona, dojrzała
- papryczka chilli bez ziaren
- garść świeżej bazylii
- garść świeżego tymianku
- gałązka świeżego estragonu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- woda
Sądzę, iż nie doceniamy wagi przypraw. Dzięki nim możemy nasze jedzenie uczynić ogrodem wrażeń smakowych, zapachowych, wreszcie kulinarną ucztą eksperymentowania. Polecam :-) I życzę sukcesów w miksowaniu dla zdrowia, urody i figury :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz