wtorek, 19 lutego 2013

Zielony koktajl cytrynowy

Cytryna ma dużo witaminy C - wie to każdy i z wielką przyjemnością dodajemy plasterek cytryny do herbaty, czy wody mineralnej.  Ba, nawet dodawana do drinków powoduje mniejszego kaca. A jak to się dzieje, że cytryna ma tyle właściwości i jest panaceum na dolegliwości od przeziębienia do kaca?

Cytryna, przede wszystkim, odkwasza organizm. Wbrew logice, która wskazuje na jej kwaśny smak i odczyn, cytryna w naszym organizmie staje się substancją zasadową. Niweluje wszelkie problemy związane z zakwaszeniem i zatoksycznieniem, odtruwa, tonizuje i wzmacnia organizm. Świetnie przyswajalna witamina C odwapnia żyły i tętnice, odmładza, zwalcza wolne rodniki i dodaje energii. Cytryna jest także doskonałym źródłem witaminy B1, a także witaminy PP - znajduje się ona w części białej, pod skórką, dlatego tak ważne jest, aby korzystać także z tej miąższowej osłonki.

Cytryna wzmacnia nasze siły witalne, odporność, przeciwdziała przeziębieniom i szkorbutowi. Dodawanie soku z 1-2 cytryn do codziennego koktajlu czyni go prawdziwym panaceum na wszechobecne wirusy i zarazki, odmładza nasz organizm i sprawia, że czujemy się silniejsi, energetycznie doładowani, a nasze serce będzie nam wdzięczne :-)

Dzisiejszy koktajl cytrynowy, to:
  • gruszki
  • banany
  • jagody goji
  • szpinak
  • miód z pierzgą
  • sok z 3 cytryn
  • woda
Duża ilość jagód goji, które zamoczyłam w wodzie na godzinę przed zrobieniem koktajlu, jest przyczyną brązowego koloru naszego zielonego koktajlu :-) Natomiast sok z cytryny został zrównoważony łyżką miodu z pierzgą. Taki koktajl natychmiast stawia na nogi :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz