wtorek, 5 lutego 2013

Zielone dary pszczół - pierzga

Pszczoła jest niezwykłym stworzeniem - wiemy o niej, że jest pracowita jak pszczoła, że ma żądło i przypłaca życiem jego użycie, że "daje" miód, choć zwyczajnie go jej zabieramy... Co wiemy o pszczołach? Z pewnością są zielone, czyli wytwarzają żywność najwyższej klasy. Ale czy zawsze?

Ostatnio wiele mówi się o zanieczyszczonym miodzie. Kupienie miodu polskiego, z ekologicznej pasieki, powoli graniczy z cudem. Okazuje się, że pod logo renomowanej barci możemy znaleźć miód obcego pochodzenia, z dużym stężeniem pestycydów i antybiotyków. To już nie tyko "wzbogacanie" cukrem, ale dodatkowo skażenie tego wspaniałego pokarmu.

O ile miód zna prawie każdy, o tyle pierzga brzmi obco dla większości z nas. O pierzdze przeczytałam latem, w czasie wakacji w Krynicy Górskiej. Pojechaliśmy do pobliskiej pasieki i zrobiliśmy zakupy na cały rok :-) Kupiliśmy miody różnego rodzaju, ziołomiody, miody pitne, miody z pyłkiem pszczelim, krople z propolisem i... słoiczek pierzgi.
Wśród zakupów była też maść z propolisem i kremy: do rąk, do stóp. Wielka szkoda, że te ostatnie okazały się kiepskiej jakości i mnie uczuliły :-( I tutaj warto zaznaczyć, że miód może uczulać.

Pierzga jest zaliczana do najcenniejszych rzeczy jakie pszczoły mogą dać człowiekowi. Lepiej nie wiedzieć, w jaki sposób powstaje :-))) Wystarczy, że wyjaśnię, iż jest to pyłek pszczeli zamknięty w kuleczkach woskowych. Pierzgę można łączyć z miodem i dodawać do zielonych koktajli. Pierzga zawiera bogactwo witamin, mikro i makroelementów, aminokwasów, cukrów, białek i enzymów. Jako, że powstaje w wyniku swoistej fermentacji mlekowej, jej cenne składniki są skoncentrowane i świetnie przyswajalne.

Spożywanie pierzgi wspomaga układ odpornościowy, układ trawienny, wątrobę, wzmacnia siły witalne organizmu i regeneruje. Działanie przeciwzapalne pierzgi wpływa na usprawnienie procesów rekonwalescencji, a także wzmacnia pamięć, procesy myślowe i witalność.

Dzisiejszy koktajl z pierzgą:
  • banan
  • zielony jęczmień w proszku
  • gałązka świeżej mięty
  • woda z 1 łyżeczką pierzgi i 2 łyżeczkami miodu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz