wtorek, 4 grudnia 2012

Sezon na ananasy

Początek zimy można polubić za sezon na ananasy. Nawet te, które przypłynęły z daleka do Polski bywają cudownie słodkie i soczyste. Ja jeszcze pozwalam im dojrzewać w koszu z owocami kilka dni i obieram, gdy już sok leje się po rękach. Są doskonałe. A smakują mi tak bardzo z co najmniej kilku powodów.

Są smaczne - świeży ananas, soczysty i słodki jest zwyczajnie pyszny. Konsystencja jędrna, kolor zdecydowany. Rewelacja.

Są zdrowe - bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, A i PP. Ananasy zawierają potas, wapń, magnez i żelazo. A przede wszystkim są bogate w błonnik, który z powodzeniem wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Dlatego też ananas jest uznawany za owoc wspomagający odchudzanie i detoksykację.
Ananasy są bogate w kwasy cytrynowe, a także bromelainę - mieszankę enzymów o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Bromelaina rozkłada białka, zatem jest przydatna przy problemach z trawieniem. Ma też działanie przeciwzakrzepowe, co wskazuje na ananasy jako doskonałe źródło działań w zakresie profilaktyki chorób serca.

Sądzę, że powyższe informacje wystarczą, aby sięgnąć po ananasy i włączyć je do naszych zielonych koktajli. Ananasy też świetnie się mrożą - można pokrojony w kostkę ananas wykorzystywać do koktajli owocowych, czy drinków. Ja osobiście korzystam z sezonu na ananasy i robię zapas mrożonek. Choć oczywiście świeży ananas jest najlepszy :-)

Poniżej moje ulubione połączenia  z ananasem w zielonych koktajlach. Ważne, aby mieć świadomość, iż sok ananasowy lubi się rozwarstwiać i warto dodać awokado, czy banan. Choć jeśli zależy nam na funkcji oczyszczającej naszego koktajlu, lepiej unikać bananów.  Także porcja potrzebnej wody jest tym mniejsza, im bardziej dojrzały i soczysty jest owoc.
  • ananas
  • banan
  • jabłko
  • szpinak
  • woda
***
  • ananas
  • sok z pomarańczy
  • gruszki
  • mieszanka sałat
  • woda
***
  • ananas
  • pomidor (bez skórki)
  • suszone morele
  • szpinak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz