W Polsce zima zagościła na dobre. Za oknem śnieg, ujemna temperatura i piękna biel po horyzont. Wieczorami patrzę na armatki śnieżne na pobliskim sztucznym stoku, a w dzień, gdy spaceruję po parku, słyszę gwar narciarzy i muzykę wokół Górki.
Kontrastem jest zielony koktajl z papają, który dziś przygotowałam. Oto składniki:
Papaja ma delikatny, dość neutralny smak i charakterystyczny aromat. Jest nam znana głównie z sałatek owocowych w puszce, czy ekstraktów owocowych w jogurtach, ale gdy pozwolimy jej dojrzeć, odkrywamy jej smaki na nowo. Niestety, w Polsce mamy owoce egzotyczne marnej jakości, które tygodniami płynęły i dojrzewają często dopiero w naszych domach. Ale lepszy wróbel w garści... :-)
Melonowiec właściwy, zwany potocznie papają, jest owocem bogatym w witaminę C, w 100g miąższu jest rekomendowana dzienna dawka 60mg. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A i karoteny. Najcenniejszym składnikiem jest papaina, enzym ułatwiający trawienie białek, a także posiadający właściwości przeciwpasożytnicze.
Polecam papaję o każdej porze roku, choć teraz, na białym śniegu, wygląda wyjątkowo apetycznie :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz