
Lecznicze właściwości srebra były znane już tysiące lat temu.
Przypisywano temu kruszcowi moc uzdrawiania, a przede wszystkim ochrony
przed zachorowaniem. Srebrna zastawa na stołach arystokratycznych
dworów, to nie tylko przepych i eksponowanie bogactwa, ale działania
prewencyjne prowadzone na szeroką skalę. Jeszcze nasi dziadkowie jako
wiano przygotowywali posrebrzane sztućce, które można znaleźć w wielu
domach. Srebro niosło szlachetne przesłanie i ochronę przed bakteriami,
wirusami i grzybami. Młodym małżonkom życzyło się szczęścia, a przede wszystkim zdrowia grawerując życzenia na srebrnej cukiernicy.
Dziś
srebro przeżywa swój renesans. Upatruje się w tym pierwiastku szansy na
lepszą przyszłość w świecie zmutowanych bakterii i wirusów. Okazało się
bowiem, że może ono być antybiotykiem nowej generacji - bezpiecznym dla
człowieka i groźnym dla patogenów. Stąd rosnąca popularność roztworu
srebra koloidalnego stosowanego zewnętrznie i wewnętrznie.
Jony
srebra znajdziemy w nowoczesnych pralkach, w włóknach pokrowców na
materac, w ściereczkach, jako wierzchnie warstwy blatów kuchennych, w
nowoczesnych lodówkach... Wszędzie, gdzie wymagana jest czystość i
antybakteryjne, antygrzybiczne działanie. Srebro używa się w kosmetyce i medycynie - do gojenia trudnych ran, w plastrach i roztworach. Filtry powietrza z jonami
srebra nieinwazyjnie dbają o otoczenie.
Z drugiej
strony nasze środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone.
Wszechobecne grzyby i pleśnie niszczą żywność, stąd stosuje się coraz
bardziej agresywne i toksyczne środki grzybobójcze, które to z kolei są
jedną z przyczyn infekcji, alergii i nowotworów. Nic zatem dziwnego, że w
srebrze pokładane są wielkie nadzieje na czystsze życie w zdrowiu i
komforcie.

Zielony koktajl ma wiele zalet, ale nie
należy zapominać o zagrożeniach. Jedną z największych zarówno zalet jak i
wad jest fakt, iż składniki naszych zielonych koktajli nie są poddawane
obróbce termicznej. Tym samym, niestety, nie mamy szansy zniszczyć
patogenów wysoką temperaturą. Oczywiście bardzo ważna jest higiena,
płukanie żywności, odkładanie owoców, które noszą znamiona pleśni, ale
mimo wszystko warto do koktajlu dodać roztworu srebra koloidalnego, aby
zmniejszyć zagrożenie zakażeniem. Srebro bowiem zdezynfekuje nasz
zielony koktajl i w sposób bardzo rozsądny i naturalny go wzbogaci.
Spożywanie srebra koloidalnego poprawia odporność, chroni przed
drobnoustrojami i wprowadza niekorzystne środowisko dla pasożytów. W
naszym czystym organizmie może nam być już tylko lepiej i lepiej :-)
Zielony koktajl ze srebrną nutką dziś składał się z:
- banan
- garść szpinaku
- jabłko
- awokado
- woda
- łyżeczka roztworu koloidalnego srebra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz