piątek, 18 stycznia 2013

Zielony koktajl z nutką srebra

Lecznicze właściwości srebra były znane już tysiące lat temu. Przypisywano temu kruszcowi moc uzdrawiania, a przede wszystkim ochrony przed zachorowaniem. Srebrna zastawa na stołach arystokratycznych dworów, to nie tylko przepych i eksponowanie bogactwa, ale działania prewencyjne prowadzone na szeroką skalę. Jeszcze nasi dziadkowie jako wiano przygotowywali posrebrzane sztućce, które można znaleźć w wielu domach. Srebro niosło szlachetne przesłanie i ochronę przed bakteriami, wirusami i grzybami. Młodym małżonkom życzyło się szczęścia, a przede wszystkim zdrowia grawerując życzenia na srebrnej cukiernicy.

Dziś srebro przeżywa swój renesans. Upatruje się w tym pierwiastku szansy na lepszą przyszłość w świecie zmutowanych bakterii i wirusów. Okazało się bowiem, że może ono być antybiotykiem nowej generacji - bezpiecznym dla człowieka i groźnym dla patogenów. Stąd rosnąca popularność roztworu srebra koloidalnego stosowanego zewnętrznie i wewnętrznie.

Jony srebra znajdziemy w nowoczesnych pralkach, w włóknach pokrowców na materac, w ściereczkach, jako wierzchnie warstwy blatów kuchennych, w nowoczesnych lodówkach... Wszędzie, gdzie wymagana jest czystość i antybakteryjne, antygrzybiczne działanie. Srebro używa się w kosmetyce i medycynie - do gojenia trudnych ran, w plastrach i roztworach. Filtry powietrza z jonami srebra nieinwazyjnie dbają o otoczenie.

Z drugiej strony nasze środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone. Wszechobecne grzyby i pleśnie niszczą żywność, stąd stosuje się coraz bardziej agresywne i toksyczne środki grzybobójcze, które to z kolei są jedną z przyczyn infekcji, alergii i nowotworów. Nic zatem dziwnego, że w srebrze pokładane są wielkie nadzieje na czystsze życie w zdrowiu i komforcie.

Zielony koktajl ma wiele zalet, ale nie należy zapominać o zagrożeniach. Jedną z największych zarówno zalet jak i wad jest fakt, iż składniki naszych zielonych koktajli nie są poddawane obróbce termicznej. Tym samym, niestety, nie mamy szansy zniszczyć patogenów wysoką temperaturą. Oczywiście bardzo ważna jest higiena, płukanie żywności, odkładanie owoców, które noszą znamiona pleśni, ale mimo wszystko warto do koktajlu dodać roztworu srebra koloidalnego, aby zmniejszyć zagrożenie zakażeniem. Srebro bowiem zdezynfekuje nasz zielony koktajl i w sposób bardzo rozsądny i naturalny go wzbogaci. Spożywanie srebra koloidalnego poprawia odporność, chroni przed drobnoustrojami i wprowadza niekorzystne środowisko dla pasożytów. W naszym czystym organizmie może nam być już tylko lepiej i lepiej :-)

Zielony koktajl ze srebrną nutką dziś składał się z:
  • banan
  • garść szpinaku
  • jabłko
  • awokado
  • woda
  • łyżeczka roztworu koloidalnego srebra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz