Jednakże ówczesne kakao bardzo różni się od tego, co jest nam podawane dziś. Podobnie jak to bardzo naturalne, surowe, w pełnych ziarnach jest inne od znanego nam słodzonego proszku w granulkach. Czy nasze dzieci będą znały kakao takie, jakim powinny go spróbować? Czy Wy, moi Drodzy Czytelnicy, znacie kakao cierpkie, surowe, lekko przefermentowane, które smakuje lepiej niż cokolwiek? I działa jak energetyk?
Ziarna kakaowca tajemnicę swojej mocy skrywają w samych składnikach, wśród których najpopularniejszym jest magnez. Rozgrzeszamy się przecież jedząc czekoladę właśnie działaniem wzmacniającym serce, mięśnie i wspomagającym układ krążenia. Kakao zawiera także błonnik, wapń, witaminy z grupy B, witaminę C i E.
Ziarna kakaowca są nośnikiem energii i dobrego samopoczucia. Działają antydepresyjnie, wzmacniają poczucie szczęścia i odmładzają. Obniżaj odczucie niepokoju i wspierają organizm w walce ze stresem. Ziarna kakaowca wzmacniają uwagę, czujność, koncentrację i są źródłem przyjemności i błogiego spokoju. Zdolności tonizujące kakao pozytywnie wpływają na możliwość ograniczania kompulsywnego spożywania pokarmów, a bogactwo wartościowych składników odżywczych pozwala nam szybko zaspokoić głód słodkiego pożywienia. Ziarna kakaowca nie zawierają cukrów, zatem mogą być bezpieczną, choć kaloryczną przekąską. Na szczęście nie zjadamy kakao w dużych ilościach :-)
Ziarna kakaowca są źródłem trwałych i bardzo skutecznych przeciwutleniaczy. Stąd ich odmładzające działanie. Przecież wystarczy, że jesteśmy zrelaksowani, szczęśliwi i uśmiechnięci i juz wyglądamy i czujemy się młodziej :-)
Zakupiłam surowe, poddane jedynie fermentacji ziarna kakaowca. Jest to ważne, aby ziarna nie były prażone i były w całości, by zachować bogactwo składników odżywczych. I oczywiście użyłam ziaren do przygotowania koktajlu :-) Tym razem zieleń koktajlu została zastąpiona kolorem kakao, ale sam koktajl jest absolutnie pełnowartościowym zielonym posiłkiem :-)
Ważne, aby pamiętać o skompensowaniu kwaśnego smaku np. miodem naturalnym :-)
A oto skład czekoladowego koktajlu:
- surowe ziarna kakaowca, zmiażdżone w moździerzu
- mango
- awokado
- miód
- woda
Jako dodatek posłużyła wspaniała, ręcznie robiona surowa czekolada z owocami Acai. Ale o tym owocu opowiem innym razem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz