poniedziałek, 21 stycznia 2013

Zielona super żywność - awokado

Poszukiwanie źródeł zdrowia w naturze było dla człowieka procesem logicznym - tak robiły zwierzęta, rośliny... Tak robili nasi przodkowie, tak możemy robić i MY :-)

Obecnie ów proces poszukiwań jest dość skomplikowany, bo mało wokół nas czystej, nie przetworzonej żywności. Mamy coraz mniejsze szanse na zjedzenie owoców bez pestycydów, bez środków grzybobójczych, czy konserwujących. Zapominamy naturalne smaki, nie potrafimy odnaleźć smaku truskawki w truskawce, czy chleba w chlebie...

Dlatego też poszukiwanie jest tym elementem życia, na który jesteśmy skazani. Potrzebna jest edukacja, wiedza, umiejętności obserwacji, rozpoznawania i oceniania dostępnej żywności. Idealnie by było stać się posiadaczem własnego ogródka, uprawiać własną żywność i już. Ale jest to trudne dla wielu z nas, a często zwyczajnie nie realne.

Moim antidotum na te niedobory i realia stała się super żywność. Produkty, które niosą ze sobą ogrom wartości odżywczych, które posiadają unikalne właściwości, są swoistym lekiem i balsamem dla rozdartej duszy. Bowiem dostarczenie organizmowi odpowiednich składników, zaspokojenie potrzeb pierwszego rzędu otwiera możliwość rozwoju i wyciszenia. Daje nam szansę na doskonalenie się, na odnalezienie siebie w tym trudnym świecie.

Gdy myślę o związku psychiki z fizycznym stanem organizmu, na myśl przychodzą mi dzieci z chorobami autoimmunologicznymi, czy ADHD. Są teorie, które wskazują, iż takie dzieci mają niedobory ważnych składników odżywczych pochodzenia naturalnego, a ich organizmy są zainfekowane przez pasożyty. W większości przypadków wystarczy oczyścić organizm ziołami, nakarmić prawdziwą, naturalną i wartościową żywnością i większość objawów ustępuje.

Awokado, które jest obecnie dostępne niemal w każdym większym sklepie w Polsce, należy do grona produktów nazywanych super żywnością. Od dawna chętnie dodaję je do zielonych koktajli, instynktownie ufając, iż robi wiele dobrego. I rzeczywiście, awokado, to niezwykły owoc. Posiada w swoim składzie dużą zawartość zdrowych tłuszczy, przez co jest dość kaloryczny, ale ów mankament wynagradza nam jakością owych kalorii. Polecany przy chorobach układu krążenia, redukuje zagrożenie zbyt wysokim cholesterolem i trójglicerydami we krwi. Zawiera takie pierwiastki jak wapń, potas i fosfor, a także witaminy: A, B1, B2, C, PP, K, H. W swoim składzie awokado prawie nie zawiera cukrów, dzięki czemu w doskonały sposób reguluje poziom insuliny we krwi. A jego kremowa konsystencja pozwala używać go jako głównego składnika zamienników masła - w kremach kanapkowych i pastach.

Awokado w koktajlu, to czyste zdrowie w zielonej postaci. Doskonale syci, nadaje delikatną, aksamitną strukturę i podkreśla smak innych owoców. Lubię połączenie awokado z jabłkiem i mango, gdyż staje się bardziej wyraziste i owocowe. Już jeden owoc awokado może solidnie zagęścić nasz koktajl, co pozwala na większą ilość wody i mniejszą kaloryczność. Choć akurat energią w tym przypadku aż tak bardzo bym się nie przejmowała.

Dzisiejszy zielony koktajl, to przede wszystkim awokado. Wszystko inne okazało się dodatkiem. Na zdjęciu widać jak jest gęste i kremowe w koktajlu, a przy tym lekkie i łagodne.

  • 2 dojrzałe, miękkie awokado
  • jabłko
  • mango
  • szpinak
  • woda
3 kilometry biegania, koktajl z awokado i jestem spokojniejsza o moje serce :-) 

2 komentarze:

  1. Z roznych rzeczy, ktore proponuje Youtube, polecam tutoriale Natalie (Super Foods - Nutrition by Natalie oraz inne jej porady dietetyczne)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście ciekawe :-)
    Miło się słucha o czymś, do czego jesteśmy przekonani. Tak naprawdę, dzień po dniu potrzebujemy wzmocnień. Bez tego czasem trudno jest pamiętać o tym, co jest dla nas zbawienne, co jest w zasięgu ręki, a po co nie sięgamy w ferworze walki o każdy dobry dzień :-)

    OdpowiedzUsuń