poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Zielona Wielkanoc

Wielkanoc może i powinna być zielona :-) Zielona w sensie odżywiania zdrowo i naturalnie, z fantazją i tradycją w wersji zmodyfikowanej :-)

Co można zmienić w naszej kuchni, aby Wielkanoc nie straciła swojego tradycyjnego wymiaru, a zyskała zielony aromat?


Zacznijmy od jajek. Tradycyjne jaja kurze możemy zastąpić pięknymi przepiórczymi. Plusem jest niezwykła delikatność jajka przepiórczego. A do tego niepowtarzalny wzór pisanki stworzony przez naturę. Żółtko jaja przepiórczego zawiera cenne kwasy omega 6 i 9 - tak potrzebne szczególnie teraz, gdy depresja tylko czeka, by nas opanować w tych szarościach przedłużającej się zimy.
Jajka przepiórcze mają tę zaletę, że świetnie wpływają na psychikę :-) Dobrze brzmi zjedzenie pięciu jaj na śniadanie :-)

Przepiórcze jajka można użyć do przygotowania własnego majonezu. Żółtko, a nawet całe jajko użyte w majonezie zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze. Warto pamiętać, że przepiórki są mniej narażone na salmonellę, zatem używanie jaj przepiórczych surowych jest bezpieczniejsze niż jaj kurzych.
Przepis na majonez jest prosty:
  • olej
  • sok z cytryny
  • musztarda
  • całe jaja przepiórcze
  • sól
  • pieprz
Majonez według tego przepisu przypomina w smaku tradycyjny produkt świętokrzyski :-) Doskonale smakuje w sałatkach i jako dodatek do jaj, czy wędliny.

Kolejnym zielonym daniem może być sałatka - dla odmiany warzywa i groszek można ugotować na parze. Zrobiłam to z pewną dozą nieśmiałości :-) A jednak pomysł się powiódł i sałatka miała wspaniałe aromaty i wyrazisty smak.

Polecam także pieczenie mięsa - jako danie główne lub cienko krojone, jako wędlina. Długo marynowane w ziołach i przyprawach, nabiera niezwykłych aromatów. W tym roku przygotowałam pierś z indyka i wbrew obawom, wyszła soczysta i bardzo smaczna. Obsypana dużą ilością estragonu, pachniała w czasie pieczenia Prowansją i wakacjami :-)

I pasztet - oczywiście wegański :-) Z radością usłyszałam, że nie tylko ja rozsmakowałam się w tej bezmięsnej kreacji :-) Pozdrawiam wszystkich wielbicieli pasztetów warzywnych :-)

Kolejnym zielonym pomysłem jest ciasto makowe z mąki orzechowej i własnoręcznie przygotowanej masy makowej. Bez grama mąki zbożowej, bez chemicznych dodatków, z ksylitolem i miodem zamiast cukru. Rewelacja :-)

Wymieniać można jeszcze długo :-)

Wielkanoc może być zielona, nawet gdy świat wokół pokryje biały puch :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz